Olağanüstü gelişmeler, olağandışı raporlar gerektirir

GADT yazarları ve araştırma ekibi geleneksel Ağustos tatillerini keserek, okurlarımızın kafasının kurcaladığını düşündüğümüz dünya düzeyinde yaşanan olağanüstü olayları yorumlamaya karar verdi.  Nedir bunlar?  Herhalde tüm okurlarımız tüm riskli varlıkları etkisi altına alan fakat 2 günde geçip giden finansal paniği takip ediyor. Paniğin nedenleri hakkında ciltlerce yazıldı, ama bizce en basit açıklama sürü davranışı. Bu panik bir finansal krize dönüşür mü?  Cevabımız Trump’ın başkan seçilmesi halinde BELKİ, ama büyük olasılıkla HAYIR.

 

Öte yanda en azından 2025 Şubat’ına kadar sürecek bir yüksek türbülans dönemine girmiş olabiliriz.

Paniğin önemli nedenlerinden biri dünya ve ABD ekonomisinin resesyonun eşiğine geldiği algısı. Bu kesinlikle doğru değil, ama Çin ekonomisinin zafiyeti bizi oldukça kaygılandırıyor.  Japon Yeni carry tradelerin çözülmesi bitmedi, şimdi bunlara yuan carry tradelerin çözülmesi de eklenebilir.

Bank of Japan (BoJ) Nikkei225’te yaşanan tarihi çalkantıya katlanamayıp, bu sürdükçe ek parasal sıkılaştırma yapmayacağını beyan etti.  Öte yanda, Fed’in daha soğukkanlı davranacağı görüşündeyiz. Yine de, ilk faiz indiriminin Eylül’de açıklanması olasılığı çok yüksek, fakat devamı gelir mi?  Hiç emin değiliz.

Belki daha az basında yer aldı ama, jeo-politik şoklar da piyasalar, ekonomi ve Türkiye üzerinde ani ve şiddetli yansımalar yarattı. Orta Doğu’da tüm aktörleri ateşin içine atacak topyekün savaş ihtimali yükselse de, hala bu en olası senaryomuz değil.  Ukrayna’nın sürpriz Rusya taarruzu cephede askeri dengeyi çok az değiştirir, ama Putin’in ivmesini frenledi. Eğer Kamala Harris seçilirse, Putin’in Zelensky’e makul gelecek koşullarda barış için pazarlık masasına oturması ihtimali yükseliyor.

Kamala Harris adaylığı üstlendiğinden bu yana anketlerde fırtına gibi esiyor. Biden’in adaylığı döneminde tüm anketler Trump’ın önde olduğunu gösterirken, son 3 haftada bazıları Harris’in öne geçtiğini saptadı. Yine de en azından Eylül anketlerini görünceye kadar, Trump’ın kazanmasına daha fazla şans tanıyacağız. Bu vesileyle, bir kez daha Trump’ın seçim vaatlerine sadık kalması durumunda yaşanacak global şokları sıralamak gereğini duyduk.

 

Türkiye’ye döndüğümüzde, AKP’nin anketlerde Ağustos sıcağında kar tanesi gibi eridiğini görüyoruz. Birçok meslektaşımızın aksine, düşüncemiz Erdoğan’ın kötüye gidişatı tersine çevirecek bir oyun planı yok. Panikliyor, ve panikledikçe de tüm mahsurlarıya “eski Erdoğan” geri dönüyor. Yeni umut MV transferleriyle anayasa değişikliği ve/ya erken seçim için gerekli 360 oyu tamamlamak. Yeniden Refah ve Zafer Partisi’nin yükselişinin önünü kesmek için yeniden İslamcı toplum mühendisliği başladı. Sonbaharda siyasetin büyük şoklara gebe olmasına karşı hazırlıklı olmalıyız.

TCMB’nin Enflasyon Raporu bu yıl içinde faiz indiriminin yolunu açarak bizi hayal kırıklığına uğrattı. Öte yanda, Rapor’da yer alan ekonomik aktivitede sert fren saptamasını destekleyen geniş sayıda veri ortaya çıkıyor. Maalesef, ekonomi 3Ç-4Ç’de resesyona girse de, enflasyon beklentilerinin katılığı yüzünden, faiz indiriminin dövize talebi aniden körüklemesi olasılığı bizi korkutmaya başladı. Son söz olarak, Temmuz nakit bütçe açığını gördükten sonra Mehmet Şimşek yönetimindeki Ekonomik İstikrar Programı’nın (EİP) hedeflerine ulaşacağına güvenimiz iyice azaldı. Bu programı kurtaracak tek gelişme, Eylül’de OVP güncellemesi eşliğinde gerçekçi vergi paketleri veya bütçe tasarruf tedbirleri olabilir. Tersi senaryoda, kriz çıkmaz, ama durumu 1-2 yıl daha “idare etmekten” öteye de gidilemez.

 

Raporun tamamı ekteki pdf. belgesinde

 

GADT Raporu 12 Ağustos 2024

Değerli Okurlar

 

20  yıldır GlobalSource Turkey markası ile yabancı yatırımcılara, İstanbulAnalytics markası ile de Türk kurumlarına araştırma desteği ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özellikle  ekonomist kadrosu bulunduramayan ve bütçesi düşük orta ve küçük ölçekli firmalara hizmet etmeyi hedef bildik.

Sitenin Basın sayfasında görüleceği gibi görüşlerimiz Türkiye ve  dünya basını tarafından takip edilir ve Türkiye ile ilgili seçkin makalelerde referans olarak yer alır. YouTube vasıtası ile ekonomi-finans panelleri düzenler ve katılarak donanımımızı STK ve firmalarla paylaşırız.  Haftada 2 kez yayınladığımız raporlarda dünya ekonomisi, Türkiye’de siyasi gelişmeler, ekonomi ve finans dinamikleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında analiz ve tahmin sunuyoruz.  Yöneticilere 15 dakikada bilmeleri gereken gündemi sabah 09:00’dan önce elektronik ortamda sunuyoruz.  Abonelik ücretlerimiz maliyetlerinizi düşünerek kolaylıkla ödeyebileceğiniz düzeydedir.

 

20 yıllık  tecrübemizden yararlanmanızı dileriz.  Özel rapor örneklerimizi okumak ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize e-mail atın:

[email protected]