GADT abonelere özel rapor: Siyasette yeni dönem Erdoğan-Özel zirvesi ile başlıyor
Değerli Okurlar,
22 yıldır abonelerimize sunduğumuz GADT Raporu, yazarlarımız Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınır ve İstanbulAnalytics Araştırma Ekibi tarafından desteklenir. Perşembe ve Pazartesi olmak üzere haftada 2 kez yayınlanan GADT’ın açılımı
Global Analitik Dinamik Tahminler’dir
İsminden de anlaşılacağı üzere, raporda global eko-politikten başlayarak Türkiye siyaseti, ekonomi ve piyasalar hakkında sürekli yenilenen öngörüler üretiriz.
GADT örneğini incelemek ve abonelik koşullarını öğrenmek için [email protected] a bir e-mail atmanız kafi. Uzman kadromuz size geri dönüş yapar. Aboneliğin cüzi de olsa ücret tabi olduğunu bir kez daha hatırlatarak, Perşembe günü okurlarımıza takdim ettiğimiz rapordan başlıkları sunalım:
Siyaset
Haziran ayında Erdoğan-Özel zirvesi ile oyunun kurallarının netleşeceği ve aktörlerin manevra alanının ölçülebilir hale geleceği görüşündeyiz. Denklemi sadeleştiren ikinci gelişme ise Türkiye’nin gündemini kara bir bulut gibi kaplayan Ayhan Bora Kaplan (ABK) çetesi davası ve Sina Ateş cinayeti. Bu iki olayı AKP-MHP ilişkisinin dışında düşünmek mümkün değil. Salı günü Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olarak bilirkişi raporuna giren eski MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un partideki görevinden alınması ve Ali Yerlikaya’nın Bahçeli ziyareti de Haziran’da siyasette belirsizliklerin azalıp, heyecanın artacağının işareti.
G-7 Rusya ve Çin’e seferberlik ilan etti
Putin, Ukrayna’da umduğumuzdan öte bir başarı sağlarken, bu yaz ilk saldırıda işgal edip, sonra Ukrayna’nın özgürleştirdiği büyük kentlerden birini yeniden ele geçirmesi içten değil. Ancak, bunun maliyeti çok ağır olmalı ki, yakın çevresi Reuter’se ateşkesi görüşmeye hazır olduğunu sızdırdılar. Belki de ateşkes teklif Trump’ın seçilmesi halinde Kongre ve Pentagon’a karşı elini güçlendirmek için.
Putin’in Ukrayna’da ilerlemesi hemen diğer fay hatlarını tetikledi. Çin, Tayvan’a deniz ambargosu koyma tehdidini masaya sürerken, siyasi partileri de birbirine düşürmeyi becerdi. Tamamen spekülatif bir görüş ama, Batı’nın Putin’e yeterince direnmemesi, Netanyahu’yu Refah’daki acımasız soykırımı sürdürmek için cesaretlendirmiş olabilir.
Jeo-politik: Haziran’da herkes siyaset konuşacak
Yılbaşından bu yana yayınlanan Dünya Bankası, IMF, BM, vb gibi ulusüstü kuruluşların tahminlerinde 2024-2025 büyümesi yukarı revize edilse de, uzun vadeli görünüm zayıf. Dünya, 2020-2030 döneminde geçmişi aratacak bir yavaşlıkta seyredecek. Bu kehanet, Haziran ayında mali varlıkların Fed ve büyüme odağından çıkıp siyasete gözünü dikmesi ile hayata geçebilir.
Haziran’da Hindistan ve Meksika seçimlerinin sonuçlarını alacağız. GAC’i de yeni bir koalisyonun iktidar geldiğini görebiliriz. Sonra Avrupa Parlamentosu ve Birleşik Krallık seçimleri var. Anılan her ülkede piyasalar ve reel ekonominin siyasetten beklentileri var. Hindistan örneğinde, Modi’nin 400’den az sandalye kazanması, yatırımcıların siyasetin istikrara katkısını sorgulamasına neden olabilir.
Türkiye Ekonomisi: Mehmet Şimşek’in tasarruf planları netleşiyor
Eğer Şimşek Erdoğan’ı Kamu İhale Yasası’nda yandaşlara rant aktarımını azaltacak ölçüde revizyona ikna ederse, halihazırda 2025 için oldukça karamsar görüşümüzü değiştiririz. Mehmet Şimşek’in bütçe açıklarını kapatma konusundaki çabalarını takdir ediyoruz, fakat kenarından-köşesinden ufak ısırıklar alarak, sorun çözülmez. Çalışma Bakanı’na göre, 5 yılda 2.5 milyon EYT’li daha emekli olacak. Yani, bütçenin yapısal açıkları öngörülebilir ufukta genişleyecek.
Koç Üniversitesi-KONDA Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi dudak uçuklattı
- Enflasyon beklentileri, TCMB anketi zıttına düşmüyor, yükseliyor.
- Bu anket niye sürekli yükselen mevduat ve kredi faizlerine karşın halkımızın tüketimden vazgeçmediğini gayet güzel anlatıyor.
- Söylemeye gerek var mı? Ankette ölçülen 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin yarısı dahi gerçek olsa, para politikası gevşek kalır.
Raporun tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayın
Değerli Okurlar
20 yıldır GlobalSource Turkey markası ile yabancı yatırımcılara, İstanbulAnalytics markası ile de Türk kurumlarına araştırma desteği ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Özellikle ekonomist kadrosu bulunduramayan ve bütçesi düşük orta ve küçük ölçekli firmalara hizmet etmeyi hedef bildik.
Sitenin Basın sayfasında görüleceği gibi görüşlerimiz Türkiye ve dünya basını tarafından takip edilir ve Türkiye ile ilgili seçkin makalelerde referans olarak yer alır. YouTube vasıtası ile ekonomi-finans panelleri düzenler ve katılarak donanımımızı STK ve firmalarla paylaşırız. Haftada 2 kez yayınladığımız raporlarda dünya ekonomisi, Türkiye’de siyasi gelişmeler, ekonomi ve finans dinamikleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında analiz ve tahmin sunuyoruz. Yöneticilere 15 dakikada bilmeleri gereken gündemi sabah 09:00’dan önce elektronik ortamda sunuyoruz. Abonelik ücretlerimiz maliyetlerinizi düşünerek kolaylıkla ödeyebileceğiniz düzeydedir.
20 yıllık tecrübemizden yararlanmanızı dileriz. Özel rapor örneklerimizi okumak ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize e-mail atın: